Een Uitgebreide Wetsuit Guide

Een wetsuit: iedere surfer krijgt er vroeg of laat mee te maken. We weten allemaal dat een wetsuit ertoe dient om een surfer warm te houden in (relatief) koud water, maar wat is een wetsuit nu precies? Van welk materiaal is het wetsuit gemaakt, en welke typen wetsuits zijn er en voor welke situaties is welke uitrusting benodigd? Om deze vragen te beantwoorden is deze guide samengesteld.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

Inleiding: wat is een wetsuit precies?

  • Een wetsuit is een pak dat zijn drager beschermt tegen onderkoeling. Een wetsuit wordt onder andere gebruikt bij duiken, kajakken, wind- en kitesurfen en -uiteraard- bij golfsurfen.
  • Een goed aansluitend wetsuit laat een klein beetje water door, dat door de lichaamswarmte wordt opgewarmd.
  • Een wetsuit is gemaakt van Neopreen, een synthetisch rubber. Neopreen is uitgevonden door het onderzoekslaboratorium van DuPont onder leiding van Wallace Carothers, een Amerikaanse scheikundige die tevens nylon uitvond. Behalve voor wetsuits wordt dit materiaal tevens gebruikt voor verschillende soorten lijm, isolatiemateriaal en bepaalde verpakkingen.

Geschiedenis van het wetsuit

Het is lastig om te bepalen wie het wetsuit precies heeft uitgevonden, maar over het algemeen worden een aantal belangrijke personen gezamenlijk gezien als de uitvinders van de wetsuit.

  • In 1951 ontdekte de natuurkundige Hugh Bradner de isolerende werking van een dun laagje water tussen een pak en een lichaam. Hiermee wordt Bradner gezien als de “founding father” van het moderne wetsuit. Vervolgens was het Willard Bascome die bedacht om neopreen te gebruiken. Het lukte het tweetal echter niet om een commercieel succes van “het wetsuit” te maken.
  • Jack O’Neill begon met het experimenteren met neopreen in zijn garage in 1952, wat leidde tot de oprichting van het epische (surf)merk O’Neill. O’Neill wordt gezien als degene die het wetsuit tot een commercieel succes wist te maken. Hij gebruikte in 1959 het motto: “It’s always summer on the Inside”.
  • Ook de Californische tweelingbroers Bob en Bill Meistrell begonnen te experimenteren met neopreen rond het jaar 1950. De broers worden geprezen als ontwikkelaars van het eerste echt praktische wetsuit in de beginjaren 50.

De verschillende typen wetsuits:

Er bestaan verschillende typen wetsuits, die allemaal worden gebruikt in verschillende situaties. Hieronder zijn de meestgebruikte typen wetsuits uiteengezet:

  • Shorty: bedekt de torso en heeft korte mouwen en korte pijpen.
  • Shortarm: een shortarm heeft korte mouwen en lange pijpen.
  • Full suit of steamer: bedekt de torso en de gehele lengte van de armen en benen

Dikte van het wetsuit:

De dikte van het wetsuit bepaalt in zeer grote mate hoe warm het wetsuit het lichaam houdt. De dikte van het wetsuit wordt aangegeven door twee nummers, gescheiden door een /. Het nummer voor de / geeft de dikte in millimeters aan betreffende het gedeelte dat de torso bedekt. Dit nummer is over het algemeen lager dan het tweede nummer, welke de dikte in millimeters aangeeft die de ledematen bedekken. Het eerste nummer is vaak dikker, omdat hiermee de basistemperatuur van het lichaam grotendeels wordt bepaald. Het gedeelte rondom de ledematen is vaak dunner, omdat meer flexibiliteit en bewegingsvrijheid benodigd is.

Voorbeeld: het nummer 3/2 geeft aan dat het gedeelte dat de torso bedekt 3 millimeter dik is, terwijl de gedeelten die de ledematen bedekken 2 millimeter dik zijn.

Accessoires:

  • Hood: een “hood” (hoofddeksel) dient ervoor om je hoofd warm te houden tijdens het surfen in zeer koud water. Je lichaam koelt sneller af wanneer je je hoofd niet bedekt, dus in koud water is het dragen van een hoodie zeker aan te raden.
  • Boots: wetsuit boots worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Ten eerste dient het ter verwarming van de voeten wanneer het erg koud is; daarnaast beschermen boots tegen de harde en/of stekelachtige zeebodem. Belangrijk is dat een bootie voldoende grip heeft op het surfboard.
  • Gloves: surfhandschoenen dienen er -uiteraard- voor om je vingers en handen warm te houden tijdens koude omstandigheden.
  • Rashguard: een rashguard is een shirt gemaakt van nylon, spandex en polyester. Je vindt rashguards met zowel korte als lange mouwen. Rashguards worden over het algemeen gedragen wanneer het water te warm is voor een wetsuit en dient voornamelijk voor bescherming van de huid op de borst en tegen verbranding.

Welk wetsuit-uitrusting heb ik nodig?

Uiteindelijk dient een wetsuit er voornamelijk voor dat het je warm houdt. Zoals hierboven beschreven vind je wetsuits in verschillende dikten, welke geschikt zijn voor verschillende watertemperaturen. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de watertemperaturen en welk type wetsuit hierbij geschikt is.

Watertemperatuur in ° CelsiusWetsuit
24 – 26 Rashguard
20 – 23 2/2 top of shorty
16 – 19 3/2 full suit
12 – 15 3/2 full suit + booties
9 – 12 4/3 full suit + booties
6 – 9 5/4 full suit + booties + hood
6 en kouder 6/5 full suit + booties + hood

Kwaliteit van het wetsuit:

Stitching: zoals (als het goed is) ondertussen duidelijk is, bestaat een wetsuit bestaat uit verschillende delen neopreen, welke aan elkaar zijn bevestigd. Deze bevestiging kan op verschillende manieren uitgevoerd zijn:

  • Flatlock stitching: de delen zijn zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van het wetsuit gestikt; de naden zijn duidelijk zichtbaar.
  • Sealed: naast gestikt, zijn de delen van het wetsuit gelijmd, waarmee wordt voorkomen dat water door de naden komt. Over het algemeen is sealen nodig wanneer de temperatuur van het water onder de 16° celsius komt.
  • Sealed en taped: de delen van het wetsuit zijn gestikt, gelijmd en voorzien van tape over de gelijmde naden. Dit weerhoudt het water ervan om door de gelijmde naden naar binnen te sijpelen en houdt warme lucht vast in het wetsuit. Dit is de warmste manier van wetsuit stitching en is nodig in water kouder dan zo’n 12 ° celsius.

Zipper (rits): de meeste wetsuits beschikken over een rits, die zich aan de achterkant van het wetsuit bevindt. Ook hier zijn verschillende typen zippers te onderscheiden:

  • Full zipper: deze wetsuit heeft een rits langs de gehele lengte van de ruggengraat, van de lage rug tot de achterkant van de nek. Deze optie biedt de minste flexibiliteit, maar is het meest praktisch in gebruik.
  • Half zipper: zoals de naam impliceert, omvat deze ritssluiting de helft van je rug, beginnend in het midden van de rug en sluitend aan de achterkant van de nek. Deze stijl biedt verhoogde flexibiliteit en bewegingsbereik ten opzichte van een full zipper.
  • Zipperless: je moet in deze wetsuit in de nek stappen, welke heel breed opent en vervolgens dien je één been tegelijkertijd aan te trekken, net als een broek. Vervolgens doe je hetzelfde voor je armen. Aan- en uittrekken in dit wetsuit is niet zo gemakkelijk, maar dit soort pak biedt de warmste en meest waterdichte constructie. Ook wordt de flexibiliteit en het bewegingsbereik sterk verhoogd.

Kwaliteit van neopreen (stretch vs. super stretch):

Neopreen wordt ondertussen al meer dan 60 jaar gebruikt om wetsuits mee te produceren. Tegenwoordig wordt de stof vaak gebruikt in samenwerking met Lycra en en Spandex, waarmee de wetsuits sterker en flexibeler zijn geworden. De twee typen neopreen die tegenwoordig worden gebruikt zijn “stretch” en “super stretch”. Wetsuits worden over het algemeen gemaakt met 30%, 60% of 100% super stretch. Hoe meer super stretch er in het wetsuit is verwerkt, hoe duurder het wetsuit over het algemeen is.

Pasvorm, flexibiliteit en bewegingsvrijheid?

Na (eindelijk) een keuze gemaakt te hebben, komt uiteraard nog een zeer belangrijk onderdeel in de definitieve keuze voor een wetsuit: het passen. Een goed wetsuit moet aanvoelen als een tweede huid, zonder te knellen in de armen of in de benen. Een wetsuit moet strak zitten, maar niet té strak; er moet immers voldoende ruimte tussen het wetsuit en de huid overblijven voor een dun laagje water. Uiteindelijk moet ieder stukje wetsuit goed aansluiten, terwijl er voldoende flexibiliteit en bewegingsvrijheid mogelijk is.

Bekendste merken wetsuits:

* Credits voor het volgende uitstekende artikel: http://www.thesurfingsite.com/Wetsuits.html


Over de auteur

Hans

Geschreven door Hans - Mijn naam is Hans en mijn passies voor reizen, outdoors en ondernemen hebben geleid tot de oprichting van SurfaWhile. Dankzij mijn jarenlange ervaring in de reisbranche heb ik een zeer brede kennis over de surfreis-wereld.

Zij gingen jou voor

Hans' afbeelding

Isabel

Dreamsea Surf Camp Moliets

"Dankzij de hulp van SurfaWhile de beste reis gemaakt die ik mij kon wensen. Het was mijn eerste solo trip en door onnodige angst voor het onbekende had ik deze trip bijna aan mij voorbij laten gaan. Dankzij de snelle reacties en hulp bij het uitkiezen van het (voor mij) juiste kamp kwam ik terecht bij dreamsea surfcamp in Moliets, dit is een perfecte match gebleken. Ik heb zo ontzettend genoten en ik kan nu al niet wachten om terug te keren, ik ben een familie en talloze waardevolle herinneringen rijker. Nogmaals mijn dank, ik had dit voor geen goud willen missen.. 💛"

Hans' afbeelding

Ian

Surf Cascais

"Een geweldige surfvakantie gehad in Cascais! Fantastische lesgevers in een prachtig verzorgde surfvilla. Aanrader! Opgelet: je kan wel terugkomen met een surfverslaving :-) "

Hans' afbeelding

Bente

Dreamsea Surf Camp Moliets

"Geweldige surftrip met leuke instructeurs, gekke feestjes en de vrijheid om ook te doen wat je wilt! 10/10 zou het aanbevelen!"