Het is een bekend discussiepunt, wat was eerder, skateboarden of surfen. Over het antwoord is geen twijfel mogelijk, surfen werd al veel eerder gedaan. Maar dat de twee nauw met elkaar verbonden zijn, is zeker. Vandaag de dag is skateboarden nog steeds een populaire bezigheid onder surfers voor wanneer de golven niet geschikt zijn om op te surfen. En dit is precies hoe het skateboarden in de vroege jaren 50 is ontstaan.
In steeds meer surfkampen is een skateramp te vinden, zoals bij dit surfcamp in Frankrijk.
Van het strand naar de straten
Surfers in Californië waren het zat om niet te kunnen surfen op de dagen dat de golven niet goed genoeg waren. In het begin van de jaren 50 kregen ze het idee om wielen van rolschaatsen aan een houten plak vast te maken. Veel meer dan een plank met wielen van klei was het niet, maar het skateboarden was geboren. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe verbaasd mensen waren toen ze voor het eerst de langharige hippie surfers over de stoep zagen scheuren. Begin jaren 60 zag je dat veel dat speelgoedfabrieken begonnen met het verkopen van de eerste skateboards. Echter was de populariteit van korte duur, rond 1965 leek het einde verhaal voor skateboarden. Te veel mensen werden afgeschrikt door de vele ongelukken die voorkwamen vanwege de slechte materialen waarvan de skateboards gemaakt werden. Het skateboarden werd bijna niet meer gedaan en fabrieken stopten met de productie.
De wedergeboorte van de straat surfers
In de jaren 70 waren er verschillende gebeurtenissen die er samen voor zorgde dat skateboaren weer opbloeide. Ten eerste werden wielen van polyurethaan ontdekt. Deze wielen waren een enorme stap vooruit ten opzichte van de wielen van staal of klei. Vervolgens was er in 76’ en 77’ een droogte in Californië waardoor de vele zwembaden leeg stonden. De vorm van deze zwembaden hadden veel overeenkomsten met de golven waar surfers zo van houden. Het poolskaten was geboren, en deze keer zal het niet meer weggaan.
De lege zwembaden brachten de skateboarders de gelijkenissen met het surfen die ze zochten. In surfen en skateboarden werden er bijna tegelijk nieuwe ontwikkelingen gemaakt op het gebied van materiaal. Er werden nieuwe vormen van surfboards gemaakt waardoor het mogelijk werd om hele korte en scherpe bochten te maken. Door de nieuwe wielen op de skateboards konden dezelfde soort bochten gemaakt worden. Het doel werd om zo dicht mogelijk bij de rand van zwembad scherpe bochten te maken, zoals surfers dit ook deden op de golven.
Wat skaters een groot voordeel gaf over surfers is het feit dat het terrein waarop je skate altijd hetzelfde blijft. Surfers hebben deze luxe niet, en zijn altijd afhankelijk van de golven. Mede hierdoor ging de ontwikkeling van skateboarden veel sneller, zo snel dat het niet lang duurde voordat skaters boven de randen van de zwembaden uit vlogen. Dit inspireerde surfers om hetzelfde te doen op de golven. Vandaag de dag worden er nog steeds nooit eerder vertoonde tricks gedaan door surfers op deze manier, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Beide een eigen weg
Begin jaren 90 is de periode waarin ‘street-skateboarding’ ontstond. De skaters gingen de straten op om daar spots te zoeken om te skaten. Skaters begonnen van trappen af te springen en over trapleuningen te glijden. Ook werd het mogelijk om het board op verschillende manieren te draaien en zelf weer goed op het board te landen, de bekendste is de ‘kickflip’. Deze ‘flip’ tricks hebben niks meer met het surfen te maken, maar zelfs nu halen ze inspiratie uit elkaar. Zo bood Volcom in 2007 10,000 dollar aan de eerste surfer die een kickflip op een surfboard deed. Ook op het gebied van fotografie halen ze inspiratie uit elkaar. Marc Hostetter zag hoe skate fotograven de flitser los van de camera plaatste om de skater het beste te belichten. Wat hem inspireerde om een 2e persoon in het water te hebben die de flits vasthield om de surfer zo mooi mogelijk ik beeld te brengen. Toch is het zo dat de verbintenis van de 2 sporten niet meer zo sterk is als in de eerdere jaren.
Het voordeel van skaten voor surfers
Er zijn enorm veel surfers die zweren bij de voordelen die skateboarden kan hebben voor je surf skills. Helemaal als je niet de mogelijkheid hebt om regelmatig het water in te duiken. De basis van skateboarden heeft veel overeenkomsten met surfen en omdat je niet afhankelijk bent van de golven, kan je eindeloos blijven oefenen. Door veel te doen leer je hoe je board reageert op de bewegingen die je maakt, wat je weer toepast de volgende keer dat je op de golven staat. Je zal merken dat je sneller, soepeler en beter surft als jij gedurende het jaar de skills op peil houd tijdens het skateboarden. Buiten dat, zorg je er ook voor dat je fit blijft!
De mogelijkheden die skateboarden brengt om je surfen te verbeteren worden ook door veel surfkampen herkend. Je ziet steeds vaker je skateboards kan gebruiken in de kampen, en soms hebben ze zelfs een eigen skate ramp! Onze favoriete skate ramps in surfkampen zijn te vinden bij Dreamsea & Star Surf camp in Moliets.