Klaar om de golven te bedwingen en tegelijkertijd bij te dragen aan een groenere planeet? In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, is het inspirerend om te zien dat ook de reis- en surfwereld deze trend omarmt. Surfvakanties, die unieke mix van avontuur en natuur, bieden een fantastische kans om duurzaam op reis te gaan. Ontdek hoe jouw volgende surfkamp niet alleen avontuurlijk kan zijn, maar ook een positieve impact kan hebben op het milieu.
Als je van surfen houdt, houd je van de planeet. Je kiest er voor om je vakantie door te brengen te midden van de natuur en de oceaan. Ervan uitgaande dat je terug wilt blijven komen op de prachtige stranden waar we allemaal zoveel van houden, moeten we allemaal ons steentje bijdragen aan het behoud ervan. Reizen kan helaas een groot deel van onze persoonlijke ecologische voetafdruk zijn. We kunnen de rest van het jaar besteden aan recycling en schreeuwen tegen degenen die dat niet doen, maar al te vaak worden deze principes verlaten als we naar het buitenland gaan. De planeet kan geen pauze nemen van het bestrijden van vervuiling en daarom kunnen wij dat ook niet.
De golf van duurzaamheid: facts op een rijtje
“I think when a surfer becomes a surfer, it’s almost like an obligation to be an environmentalist at the same time.” – Kelly Slater
Hoewel surfen een fantastische populaire sport is om en je het een geweldige kick geeft doordat je in nauwe verbintenis met de natuur staat, heeft dit helaas een keerzijde. Veel surfboards vormen een probleem: verontreiniging, CO2-uitstoot en recycle-problemen, aldus DeMorgen. Surfboards bestaan voornamelijk uit een kern van schuim, met lagen glasvezeldoek die zijn afgedicht met hars. Een van de belangrijkste constructiemethoden voor surfplanken is Polyurethaan (PU). Deze surfplanken worden gemaakt van petrochemische bijproducten die bekendstaan om hun gevolgen voor het milieu, zoals luchtvervuiling door giftige emissies.Bovendien zijn PU-blanks niet recyclebaar, hernieuwbaar of biologisch afbreekbaar (bron: Getaway). Helaas blijft dit niet alleen beperkt tot de surfboards, zo hebben wetsuits én surfwax ook een aanzienlijke impact op het milieu.
Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven én initiatieven om de impact te minimaliseren. Patagonia heeft Yulex wetsuits ontwikkeld, gemaakt van natuurlijk rubber uit duurzaam beheerde bossen, en Firewire produceert surfboards met behulp van duurzamere materialen zoals gerecycled EPS-schuim en bio-epoxyharsen (Surfd).
Duurzaam op reis: tips voor groene surfvakanties
Bij het kiezen van een surfkamp of het plannen van een surfvakantie, zijn er tal van manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen:
Minimaliseer plastic gebruik: Kies voor herbruikbare alternatieven zoals shampoo bars, waterfilters, metalen rietjes en bamboe besteksets. Door bewust te consumeren, kun je het gebruik van wegwerpplastic tijdens je surfvakantie aanzienlijk verminderen. Koop op lokale markten en kies voor eten dat niet in plastic is verpakt. Dit steunt niet alleen de lokale economie, maar vermindert ook verpakkingen en transportemissies.
Wees zuinig en respecteer de lokale cultuur: Zet elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt, douche niet te lang, recycle waar mogelijk, en respecteer lokale normen en waarden. Vermijd attracties die dieren exploiteren, zoals het rijden op olifanten of het bezoeken van dolfijnenshows.
Gebruik openbaar vervoer en compenseer CO2-uitstoot: Probeer zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken, huur fietsen en kijk voor alternatieve reismethoden dan met een vliegtuig. Als vliegen onvermijdelijk is, kies dan voor directe vluchten om de CO2-uitstoot te minimaliseren.
Kies een duurzame bestemming: Kies voor surfkampen die bekend staan om hun inzet voor duurzaamheid. Dit kan variëren van het aanbieden van eco-vriendelijke accommodaties tot het organiseren van activiteiten die bijdragen aan het behoud van het ocaanleven.
Selectie Duurzame Surfvakanties SurfaWhile
Dreamsea Surf Camp Moliets, Frankrijk
Ontdek het stijlvolle en duurzame Dreamsea Surf Camp in Moliets, de perfecte hotspot voor surfers in het levendige Moliets, Frankrijk. Geniet van een verblijf in modieuze tipi-tenten met opgemaakte bedden, gedeeld met medereizigers. Alles inclusief: maaltijden, duurzaam surfmateriaal en activiteiten, met optionele surflessen of yoga. Ideaal voor solo-reizigers of vriendengroepen. Lees meer.
Dreamsea Surf Camp Cantabrië, Spanje
Ontdek het luxe en duurzame Dreamsea Surf Camp in Cantabrië, Spanje, een uniek glamping-concept op een natuurlijke camping nabij de surfspots Oyambre en San Vicente de la Barquera. Verblijf in gedeelde of privé glamping tenten met drie maaltijden per dag, onbeperkt gebruik van duurzaam surfmateriaal en diverse activiteiten inbegrepen. Opties zoals surfles en yoga zijn beschikbaar. Populair bij gezinnen, koppels, vriendengroepen en solo-reizigers. Lees meer.
FeelViana Sport Hotel Viana do Castelo, Portugal
Dit zeer luxe 4**** sporthotel in het uiterste noorden van Portugal is een van de grootste vernieuwingen geweest in de Europese reisbranche. Het hele gebouw is gebouwd van duurzaam hout, en het concept richt zich op de combinatie tussen comfortabel verblijf, wellbeing en (water-)sports. Dit hotel bevindt zich direct achter de duinen van het prachtige Viana do Castelo, gelegen op een van de weinige spots van Europe waar je zowel kunt golf- als kitesurfen. Bovendien beschikt het hotel over een wakeboardbaan, een binnen- en een buitenzwembad, een spa, een kidsclub en nog veel meer. Vanuit het sporthotel kun je zowel, golf, wind- als kitesurfen boeken. Lees meer.
Dreamsea Surf Camp San Juan del Sur, Nicaragua
Vlakbij het razend-populaire San Juan del Sur in Nicaragua vind je het Dreamsea Surf Camp San Juan del Sur. Het is een zeer comfortabele en geheel duurzaam gebouwd surf-resort met verschillende mogelijkheden tot verblijf, en allemaal gecentreerd rondom een zwembad. Je kunt hier kiezen uit gedeeld of privé verblijf en genieten van heerlijke, gezonde en duurzame maaltijden. Vanuit het surfcamp wordt er gereden naar de uitstekende surfspots van San Juan del Sur. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan yogasessies. Lees meer.
In de voetsporten van…
Surfers Against Sewage (SAS): Dit VK-gebaseerde initiatief heeft de Safer Seas Service app ontwikkeld, die real-time informatie geeft over wanneer riolering overlopen in rivieren en zeeën worden geloosd, als onderdeel van hun bredere missie om de waterkwaliteit te verbeteren en plastic vervuiling aan te pakken.
Afroz Shah: Bekend om het organiseren van ‘s werelds grootste strandopruiming in Mumbai, richt Shah’s werk zich op het opruimen van stranden en mangrove moerassen en het onderwijzen van gemeenschappen over de gevolgen van plastic afval voor het milieu.
Hugo Tagholm: CEO van Surfers Against Sewage, een organisatie die zich inzet voor het bestrijden van plastic vervuiling en klimaatverandering, en het verbeteren van de waterkwaliteit langs de kusten van het VK.
Lokale initiatieven zoals Surf4Earth in Zuid-Afrika tonen de mogelijkheden van duurzaam geproduceerde surfmaterialen en het belang van milieu educatie binnen de surf community. Door het aanbieden van surfboards gemaakt van biologisch afbreekbare materialen en het organiseren van workshops over duurzaamheid, draagt Surf4Earth bij aan een bewustere surfervaring en de bescherming van mariene ecosystemen.
Meer Tips voor een duurzame surfvakantie
Vermijd het vliegtuig waar mogelijk
Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is echter een van de grootste verschillen die we kunnen maken om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We proberen allemaal zo duurzaam mogelijk te zijn, maar we denken vaak niet na over de schade die we hebben aangericht met het bereiken van onze bestemming. Een normaal Airbus-vliegtuig heeft bijvoorbeeld 330.000 liter brandstof nodig om 24 uur in de lucht te blijven. Als we dit in context bekijken, kan dezelfde hoeveelheid brandstof een boerderij van 3000 hectare voor 11 jaar aandrijven. In plaats van 1 dag vliegen konden we 33.000 ton graan produceren en 17.000 lammeren grootbrengen. Ik ben me ervan bewust dat dit een vreemde vergelijking is, maar het toont ons nog steeds de verspillende arrogantie waar we allemaal onderdeel van zijn als we onze acties niet overwegen.
Bekijk bijvoorbeeld onze surfvakanties in Frankrijk, die goed met de auto of de bus te bereiken zijn.
Hersluitbare waterflessen
Herbruikbare waterflessen zijn de ware redder van surfkampen. Niemand is minder populair dan de kerel die schaapachtig een 20-pak plastic flessen water terug naar zijn tent draagt. Waterkranen zijn te vinden bij de receptie van bijna elk surfkamp, zodat je nooit zonder zult zijn. Dat herinnert me eraan dat de meeste surfkampen geen borden en bestek bieden, zodat ze ze niet hoeven te wassen om water te besparen. Het draaien van elektrische apparatuur om op te ruimen na 500 plus gasten is een verschrikkelijke belasting voor de planeet en het bedrijf. Neem daarom zelf je borden en bestek mee of haal biologisch afbreekbare houten of kartonnen borden en bestek, elk surfkamp heeft ook de mogelijkheid om afval te scheiden, doe dit dus ook in plaats van het laten slingeren rondom het surfkamp!
Denk eraan, elke keer dat je op je board stapt, maak je een verbinding met de natuur. Maar hoe cool zou het zijn als je surftrip ook iets teruggeeft aan diezelfde golven die jouw ziel voeden? Het draait allemaal om de groene golf pakken, richting duurzaam surfen.